محیط زیست

گزارش هشدارآمیز سازمان ملل درباره استفاده از آب‌های زیرزمینی

15

درباره وضعیت آب جهان درگزارش سالانه دفتر کمیسیون یونسکو درآلمان

سازمان ملل درگزارش سالانه خود درباره وضعیت آب درجهان خواستار استفاده بهینه‌تر وپایدارتر از آب‌های زیرزمینی شد. این گزارش می‌گوید دراغلب نقاط جهان اهمیت آب‌های زیرزمینی در تامین نیاز انسان‌ها به درستی درک نشده است.

دفتر کمیسیون یونسکو درآلمان که درشهر بن قرار دارد همزمان با آغاز فصل بهار (۲۱ مارس/ اول فروردین ۱۴۰۱) خلاصه گزارش سالانه خود درباره وضعیت آب درجهان را منتشر کرد.

دراین گزارش که به سفارش سازمان ملل متحد تهیه شده توجه ویژه‌ای به منابع زیرزمینی آب در مناطق مختلف جهان و استفاده بی‌رویه از آن می‌شود.

یونسکو تاکید می‌کند در بسیاری از مناطق به اهمیت منابع زیرزمینی آب در تامین نیاز انسان‌ها تقریبا توجهی نمی‌شود و این منابع بد مدیریت می‌شوند.

کاستی‌های ویرانگر در دانش و نظارت

به گزارش “تاگس‌شاو”، وب‌سایت کانال یک تلویزیون آلمان، اولا بورشارد، عضو هیئت مدیره کمیسیون یونسکو در شهر بن می‌گوید گزارش جهانی آب از کمبودهای ویرانگر در زمینه دانش و نظارت بر استفاده از ذخایر زیرزمینی حکایت دارد.

سازمان ملل از دولت‌ها می‌خواهد از ذخایر زیرزمینی آب بهتر حفاظت و بر استفاده بهینه از آن نظارت بیشتری اعمال کنند.

آب‌های زیرزمینی منبع تامین بیش از نیمی از آب مصرفی خانوارها است و استفاده بی‌رویه از آن در بسیاری از کشورهای جهان دسترسی پایدار همگانی به آب شرب را با خطر جدی روبرو کرده است. درفعالیت‌های کشاورزی به طور میانگین حدود یک چهارم آب مورد نیاز از این منابع تامین می‌شود.

به گفته اولا بورشارد دربسیاری از مناطق جهان منابع زیرزمینی آب بیش از حد استخراج می‌شود و به پیامدهای درازمدت این کار توجهی نمی‌شود.

خطر فرونشست زمین در ۵۰۰ دشت ایران

دربرخی مناطق جهان میزان استفاده بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی به حدی است که امکان احیای سفره‌های زیر زمینی آب وجود ندارد و برداشت بیش از حد آب از این سفره‌‌ها در مناطقی به فرونشست زمین منجر می‌شود.

ایران یکی از کشورهایی است که از سال‌ها پیش در بخش‌های وسیعی با پدیده فرونشست زمین روبروست. سازمان زمین‌شناسی ایران سال گذشته اعلام کرد از ۶۰۹ دشت این کشور، حدود ۵۰۰ دشت با پدیده فرونشست زمین روبرو هستند و در برخی مناطق فرونشست زمین به داخل شهرها نیز کشیده شده است.

وب‌سایت تجارت‌نیوز مهرماه سال پیش به نقل از علی بیت‌اللهی، مدیر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نوشته بود ایران از نظر فرونشست زمین رتبه چهارم را درمیان کشورهای جهان دارد واین پدیده تقریبا در تمام دشت‌ها قابل مشاهده است.

آسیا در صدر مصرف‌کنندگان آب‌های زیرزمینی

به نوشته “تاگس‌شاو” تازه‌ترین گزارش یونسکو حاکی است قاره آسیا ازنظر استفاده بیش از حد ازآب‌های زیرزمینی در صدر مناطق جهان قرار دارد.

نهاد تخصصی سازمان ملل که در حوزه‌های آموزشی، علمی و فرهنگی فعالیت دارد در گزارش سالانه خود تاکید کرده که استفاده از منابع زیرزمینی آب برای فعالیت‌های کشاورزی در آسیا بیش از دو برابر میانگین مصرف در تمام قاره‌های دیگر در مجموع است.

برآورد می‌شود دربخش‌های وسیعی از چین و جنوب آسیا استفاده بی‌رویه و بیش از حد از منابع آب‌های زیرزمینی به تحلیل هرچه سریع‌تر و بیشتر این منابع منجر شود. افزون بر این ادامه این روند در برخی مناطق، آلودگی شدید منابع زیرزمینی آب را به دنبال داشته است.

اروپا و آلودگی آب‌های زیرزمینی

معضل آلودگی آب‌های زیرزمینی فقط مخصوص مناطقی که بیش از حد از آن استفاده می‌کنند نیست. مطابق گزارش یونسکو در اروپا که سهم آن از مصرف آب‌های زیرزمینی جهان فقط شش درصد است حدود ۳۸ درصد منابع آب درگیر آلودگی متاثر از فعالیت‌های کشاورزی است.

برخلاف تصور رایج استفاده بی‌رویه از منابع طبیعی آب در همه مناطق خشک و نیمه خشک و کشورهای در حال توسعه یک‌سان نیست.

برپایه گزارش سالانه سازمان ملل دربسیاری ازکشورهای جنوب آفریقا از منابع عظیم آب‌های زیرزمینی استفاده زیادی نمی‌شود که علت اصلی آن ضعف زیرساخت‌ها و کمبود تجهیزات و نیروی متخصص است.

یونسکو هشدار می‌دهد که در آینده اهمیت ذخایر زیرزمینی آب افزایش خواهد یافت زیرا به دلیل تغییرات اقلیمی مدام آب‌های سطحی که در دسترس هستند کاهش می‌یابند.

بیش از ۲ میلیارد نفر محروم ازمنابع مطمئن آب

این سازمان پیش‌بینی می‌کند در سه دهه آینده به دلیل افزایش جمعیت، رشد اقتصادی و تغییر الگوی مصرف، میزان مصرف آب سالی یک درصد افزایش یابد.

مطابق ارزیابی نهاد علمی، فرهنگی وآموزشی سازمان ملل بحران آب فقط با کمک منابع زیرزمینی قابل مدیریت خواهد بود وبه همین دلیل باید در کنار صرفه‌جویی واستفاده بهینه، راهکارهایی برای تقویت این منابع در دستور کار قرارگیرد. یکی ازاین راهکارها کنترل و هدایت آب‌های سطحی فصلی به سمت لایه‌های زیرزمینی است.

این سازمان برآورد می‌کند که در حال حاضر ۲ میلیارد و۲۰۰ میلیون نفر درجهان از دسترسی به منابع مطمئن آب آشامیدنی محروم هستند.

متن کامل گزارش امسال سازمان ملل درباره وضعیت آب روز دوشنبه، اول فروردین درنشست مجمع جهانی آب در داکار پایتخت سنگال ارائه خواهد شد.
تاریخ 21.03.2022  لینک کوتاه شده https://p.dw.com/p/48nMY

در باره نویسنده / 

امید بایندری

کنشگر و مدافع حقوق بشر

مطالب مرتبط

اطلاعیه ها

  • حکم اعدام توماج صالحی و دیگر زندانیان سیاسی را محکوم می کنیم

    حکم اعدام توماج صالحی و دیگر زندانیان سیاسی را محکوم میکنیم موجی از اعتراضات گسترده‌ ایرانی ها به صدور حکم اعدام برای خواننده معترض توماج صالحی، از جانب دادگاه انقلاب اصفهان به راه افتاده است. هموطنان معترض مان در سراسر جهان با حمایت معترضین جامعه مدنی کشورهای جهان به راه افتادند تا نهادهای مدافع حقوق بشر، دمکراسی و سکولاریزم صدای اعتراض شان…

  • 🛑 اطلاعیه مشترک شورای مدیریت گذار و شورای ملی تصمیم

    با ادای احترام به همه رزمندگان انقلاب پرشکوه “زن، زندگی، آزادی” که این چنین قهرمانانه و فداکارانه در سراسر ایران با نظام جنایت پیشه جمهوری اسلامی نبرد می کنند؛با گرامی داشت یاد عزیز جوانان و همه انسان هایی که در راه رهایی ایران و پاسداشت شأن و حرمت انسانی جان فدا کردند؛و با الهام از…

  • بیانیه ۳تشکل ترکمن صحرایی بمناسبت روز جهانی حقوق بشر ۲۰۲۲

    روز جهانی حقوق بشر نوید بخش دنیایی مبتنی بر آزادی و برابری     دهم دسامبر امسال هفتاد وچهارمین سالگرد روزجهانی حقوق بشر است. سند تاریخی منشور ویا اعلامیه جهانی حقوق بشر بمثابه یک عهد و پیمان بین‌المللی در روز دهم دسامبر سال ۱۹۴۸ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید. ازآن پس این روز بنام روز جهانی حقوق بشر درحافظه تاریخی بشریت برای همیشه…

  • نامه۵ سازمان زنان ملیتهای تحت ستم درایران به۹ سازمان بین المللی

    نامه پنج سازمان زنان ملیت‌های تحت ستم درایران به نه سازمان بین المللی، ازجمله امنستی اینترناسیونال ویونیسف… ازابراز همبستگی شما متشکریم، اما زمان اقدام فوری درایران فرا رسیده است! به: سازمان ملل، یونیسف، عفو بین الملل، سازمان بین المللی کار،ENNHRI  وهرکسی به مدافعان حقوق بشر درایران اهمیت می دهدموضوع :  ازابراز همبستگی شما متشکرم، اما زمان اقدام فوری برای…

  • به حمایت مقاومت کردستان به پیوندیم

    درحمایت از مقامت کردستان ایران به اعتصاب سراسری به پیوندیم تاریخ جنبش‌های سیاسی و اجتماعی ایران خیزش ها و انقلاب هایی را در دل خود جای داده که بنا به شرایط و ویژه گی ها ، بخشی از نواحی و اتنیک های ایران نقشی چشمگیر و تاثیر گذار در شکل گیری روند آن وقایع تاریخی…

  • فراخوان سه ائتلاف سیاسی به مناسبت چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش

    برای چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش پس از جمعه‌ی سیاه و خونین خاش در حالی به چھلمین روز جمعه‌ی سیاه و خونین زاھدان که در ھشتم مھرماه ١۴٠١ اتفاق افتاد نزدیک می‌شویم که رژیم سفاک جمهوری اسلامی جمعه‌ی خونین دیگری را در ١٣ آبان در شهرستان خاش رقم زد که…

  • اطلاعیه‌

    “کؤنگلۆنگ تاپان دۇست یۇلوندا، جان بِرگین”“جان ده در راه دوستی که دل آرامِ توست”“ماغتئمغولئ پئراغئ” همایش بزرگداشت ۲۸۹-مین سالگرد تولد شاعر بزرگ تورکمن، مختومقلی فراغی در “آق توقای”، با هماهنگی استانداری گلستان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و شورای هماهنگی جمعیت‌ها و انجمن‌های ادبی-فرهنگی تورکمنصحرا برگزار می‌گردد. مکان:آق‌توقای- آرامگاهزمان:پنج‌شنبه ۲۹ اردیبهشت، مراسم رسمی…

  • اطلاعیه مشترک دو سازمان فرهنگی وسیاسی ونیز حقوق بشری ترکمن صحرا

    نه به جنگ، پیش بسوی صلح ، تفاهم وهمکاری هرچه گسترده تر جهانیان برای حقوق بشر، آزادی و دمکراسی  رئیس‌جمهور فدراسیون روسیه، برای حل مسایل و مشکلاتی که روسیه در رابطه با اوکراین دارد، راه جنگ را پذیرفته در روز ۲۴فوریه ۲۰۲۲ فرمان اعزام قوای نظامی صادر نمود و دنیا را در وضعیت بیم وهراس…

  • اعتراض مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا بسازمان ملل

    اعتراض سازمان مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا   به برگزیدن جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن در سازمان ملل اخیرا برخلاف انتظار جامعه مدنی جهانی بویژه جامعه مدنی ایران  در رسانه های سراسر جهان اعلام شد جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن درسازمان ملل متحد برگزیده شده است. سوال سازمان  مدافعان حقوق بشر ترکمنصحرا  از مسئولین سازمان…

  • درباره سایت

    در این وب سایت و در شبکه های اجتماعی , مدافعان حقوق بشر تورکمنصحرا به کمک شما عزیزان تلاش می کنیم تا صدای مردمی که از دیرباز مورد ظلم و ستم بوده و هستند رو به گوش جهانیان برسانیم.
    تمام افراد بشر آزاد زاده می شوند و از لحاظ حيثيت و کرامت و حقوق با هم برابرند. همگی دارای عقل و وجدان هستند و بايد با يکديگر با روحيه ای برادرانه رفتار کنند.

    بیشتر از HRDTurkmenSahra کشف کنید

    برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

    ادامه مطلب