خبر

بزرگداشت پرشکوه بنیانگذار زبان ادبی ترکی جغتایی ونویسنده کتاب محاکمه اللغتین

69

علی‌شیرنوایی درطول۵۱ سال عمر، حدود۳۰ تا۹۰ اثر به زبانهای فارسی وترکی جغتایی نوشته

همایش بین‌المللی گرامی داشت ۵۷۵اُمین سالروز تولد امیر علی شیر نوایی شاعر، متفکر و سیاستمدار ترک‌تبار دوران تیموریان درافغانستان درامروز ارگ ریاست جمهوری افغانستان گشایش یافت.

محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان درمراسم گشایش این همایش گفت که مدال دولتی را بنام علی شیر نوایی ضرب خواهد زد.

دراین همایش صدها تن ازجمله شخصیت‌های علمی وفرهنگی از داخل افغانستان وازکشورهای اؤزبکستان، تاجیکستان، تورکیه، هند وپاکستان شرکت دارند.

نخستین روز این همایش فرهنگی درارگ ریاست جمهوری تحت تدابیر شدید امنیتی برگزارشد وبرای پنج روز درکابل، هرات و مزار شریف با برنامه‌های متنوع ادامه خواهد یافت.

این همایش به هدف بررسی مقام علمی، نقش سیاسی واجتماعی این وزیر دوره ترک‌تبار دوره تیموریان درهرات برگزارشده است.

رئیس جمهور اشرف غنی گفت: “امیر علی شیر نوایی، درآثار مختلف خود، به توصیه‌های اخلاقی می‌پردازد و به حاکمان گوشزد می‌کند که در مورد رعایای خود عدالت را مراعات و از ظلم و بی‌انصافی اجتناب کنند.”

آقای غنی یکی از اهدف این نشست را توجه به مساوات قومی درافغانستان خواند و گفت: ” قانون اساسی ما مساوات همه‌ای مردم ما، اعم ازهرقوم و زبان و منطقه را تایید می‌کند وبستر همبستگی ملی را به خوبی هموارکرده است. تعهد ما مساوات هر افغان با افغان دیگر وهر زبان با زبان دیگر است.”

پروفیسور شریف حسین قاسمی، شاعر و نویسنده هندی گفت روابط فرهنگی میان افغانستان وهند قرن‌ها پیش میان نویسندگان و شاعران دو کشور ایجاد شده بود و هنوز هم این روابط ادامه دارد.

او گفت بزرگداشت از شخصیت‌های فرهنگی ادامه حیات ملت‌ها را تضمین می‌کند.

پروفیسور قاسمی گفت: “اگر ما جنبه‌های خوب فرهنگی خود را یاد می‌کنیم، آن را جشن می‌گیریم، این ادامه حیات یک ملت را تضمین می‌کند. این همایش هم یکی از همین نوع برنامه‌ها است. ما از یکی از فرزندان بزرگ خود یاد بود می‌کنیم.”

عبدالرشید دوستم، معاون اول رئیس جمهوری افغانستان که دفترش برگزار کننده این همایش است، گفت امروز، روز ارزشمندی برای ترک‌تباران افغانستان است.

آقای دوستم خطاب به شرکت کنندگان گفت: “به یاد داشته باشید، از کوچه‌ها و اطراف ارگ (کاخ ریاست جمهوری) گذشته نمی‌توانستید. قدر این روز را بدانید. داکتر صاحب (غنی) ما به شما اطمینان می‌دهیم که ما مردم صادق هستیم. مردمی‌که زور را نمی‌پذیریم.”

عبدالرشید دوستم، معاون اول رئیس جمهوری افغانستان که دفترش برگزار کننده این همایش است، گفت امروز، روز ارزشمندی برای ترک‌تباران افغانستان است

 برگزارکنندگان همایش علی شیر نوایی، می‌گویند در ماه‌های اخیر ده‌ها عنوان مقاله به نشانی این برنامه رسیده است که از آن میان ۳۶ عنوان مقاله برای خوانش و چاپ انتخاب شده است.

به گفته آنها علاوه بر آن ۶ عنوان آثار امیر علی شیر نوایی، آماده چاپ شده است.

علی‌شیر نوایی (زادهٔ ۸۴۴ هـ. ق درهرات – درگذشتهٔ ۹۰۶ هـ. ق) شاعر، دانشمند و سیاستمدار برجستهٔ روزگار حکمروایی تیموریان وازافراد مورد اعتماد سلطان حسین بایقرا، پادشاه تیموری درسده هفتم و هشتم هجری قمری بود.

شمار آثاری که تدوین آن‌ها را به امیر علی‌شیر نسبت داده‌اند، حدود ۳۰ تا ۹۰ اثر است که به زبان‌های فارسی و ترکی-جغتایی نوشته شده‌اند.

ازاو به عنوان یکی ازبنیانگذاران ادبیات ترکی-جغتایی نام برده می‌شود. او درهرات زاده شد ودرهمانجا به عمر ۵۱ سالگی درگذشت وبه خاک سپرده شد.%

منبع: بی بی سی ۱۱ آوریل ۲۰۱۶ – ۲۳ فروردین ۱۳۹۵

در باره نویسنده / 

امید بایندری

کنشگر و مدافع حقوق بشر

مطالب مرتبط

اطلاعیه ها

درباره سایت

در این وب سایت و در شبکه های اجتماعی , مدافعان حقوق بشر تورکمنصحرا به کمک شما عزیزان تلاش می کنیم تا صدای مردمی که از دیرباز مورد ظلم و ستم بوده و هستند رو به گوش جهانیان برسانیم.
تمام افراد بشر آزاد زاده می شوند و از لحاظ حيثيت و کرامت و حقوق با هم برابرند. همگی دارای عقل و وجدان هستند و بايد با يکديگر با روحيه ای برادرانه رفتار کنند.

بیشتر از HRDTurkmenSahra کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب