گزارشها

  تلاش رژیم درپنهانکاری جنایات وحشیانه ازطریق قطع اینترنت چگونه خنثا شده

22

تلاش رژیم درپنهانکاری جنایات وحشیانه ازطریق قطع اینترنت چگونه خنثا شده
*-درمطلب زیر دیده‌بان حقوق بشر نقش پرثمر تصاویر ویدیویی درشبکه‌های اجتماعی درخنثا نمودن پنهانکاری جنایات وحشیانه با قطع اینترنت را بازمیکند.
سرکوب خشونت‌بار اعتراضات به دست نیروهای امنیتی حکومت ایران
(بیروت، ۱۹ نوامبر ۲۰۱۹) – دیده‌بان حقوق بشر امروز گفت نیروهای امنیتی ایران دربرخورد با اعتراضات ناشی از افزایش ناگهانی قیمت سوخت درسراسر کشور از نیروی قهریه بیش از حد استفاده می‌کنند. مقامات دستور قطعی تقریباً کامل اینترنت را صادر کرده‌اند. تصاویر ویدیویی که درجریان قطعی اینترنت به شکل پراکنده درشبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شوند نیروهای امنیتی را درحال شلیک مستقیم به معترضان درشهرهای مختلف نشان می‌دهند.
بنا به رسانه‌های خبری ایرانی در ۱۶ نوامبر، یک روز پس از اعلام افزایش شدید قیمت بنزین توسط دولت، اعتراضاتی در بیش از ۱۰۰ نقطه در سراسر ایران شکل گرفت. منابع دولتی مرگ حداقل پنج نفر از جمله یک مأمور پلیس را در جریان اعتراضات و سرکوب خشونت‌بار حکومتی تأیید کرده‌اند، در حالی که گروه‌های حقوق بشری ایرانی ده‌ها قربانی بیشتر را تخمین می‌زنند؛ عفو بین‌الملل می‌گوید بیش از ۱۰۰ نفر از معترضان کشته شده‌اند. خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، خبر داد که مقامات تا ۱۷ نوامبر ۱۰۰۰ نفر را دستگیر کرده‌اند و در این مدت به بیش از ۱۰۰ بانک آسیب زده شده است. شورای امنیت ملی از غروب ۱۵ نوامبر‌ دستور به قطع اینترنت کشور داده است. در حالی که بعضی از خبرگزاری‌ها و نهادهای دولتی ظاهراً به اینترنت دسترسی یافته‌اند ایرانیان عادی همچنان تا حد عمده‌ای به شبکه جهانی راهی ندارند و در ۱۹ نوامبر اتصال به شبکه تا حد خیره‌کننده ۴ درصد معمول پایین آمده است.
مایکل پیج، معاون مدیر بخش خاورمیانه دیده‌بان حقوق بشر، گفت «مقامات با خشونت در حال سرکوب ایرانیانی هستند که از دولتی اقتدارگرا و ناقض حقوق و سیاست‌هایش به ستوه آمده‌اند و بخش عمده پیامدهای اقتصادی منفی تحریم‌های احیا شده آمریکا را تحمل می‌کنند». وی اضافه کرد «مقامات با جدا کردن ایرانیان از اتصال به اینترنت جهانی امیدوارند سرکوب خونینشان علیه مردم خود را از بقیه جهان پنهان کنند».
ویدیوها و عکس‌های منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی که توسط دیده‌بان حقوق بشربازبینی شده است نشان‌میدهد که اعتراضات در شهرهای تهران، اصفهان، شیراز و چندین شهر دیگر در استان‌های البرز، اصفهان، تهران، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، کرمان، و خوزستان اتفاق افتاده و بانک‌ها و پمپ‌های بنزین و ساختمان‌های دولتی به آتش کشیده شده‌اند. وب‌سایت‌های خبری رسمی و مقامات مرگ پنج نفر از معترضان(دو نفر در بومهن، یکی در شهریار، و یکی در اسلامشهر، همگی در استان تهران، و یک نفر دیگر درسیرجان در استان کرمان) و یک مأمور پلیس را تأیید کرده‌اند.
محمد محمودآبادی، سرپرست فرمانداری سیرجان، مرگ یک معترض در اعتراضات فوران کرده در شب ۱۵ نوامبر‌ پس از افزایش قیمت بنزین را تأیید کرد و گفت نیروهای امنیتی مجاز به شلیک مستقیم به تظاهرکنندگان نیستند و تنها می‌توانند تیر هوایی شلیک کنند تا از منابع بنزین در شهر محافظت کنند. در ۱۷ نوامبر مسعود مرسل‌پور، فرماندار شهریار، به خبرگزاری فارس گفت که در میان کسانی که «آشوبگران» نامید کسانی بودند که تلاش کردند وارد پایگاه بسیج محله چهاردانگه شوند و در نتیجه یک نفر کشته و هفت تن دیگر مجروح شدند.
اسدالله عباسی، نماینده مجلس، به خبرگزاری انتخاب گفت که محمود شاه‌نشین، نماینده شهریار، در جلسه‌ای پشت درهای بسته در مجلس درباره اعتراضات مربوط به افزایش قیمت بنزین گفته است که معترضی که تصور می‌شد با گلوله کشته شده‌است پس از آن فوت کرده است که در اثر اصابت سنگی بیهوش شده است. با وجود این چندین ویدیوی منتشره در شبکه‌های اجتماعی از اعتراضات نشان‌دهنده هدف گرفتن مستقیم معترضان از سوی نیروهای امنیتی هستند. برای مثال چندین ویدیو در توییتر نشان می‌دهند که نیروهای امنیتی در شهرهای جوانرود در استان کرمانشاه و در شهریار در استان تهران ظاهراً به شکل مستقیم به معترضان شلیک می‌کنند. در ویدیویی دیگر که عنوان شده در حوالی خیابان وفادار تهران ضبط شده است نیروهای امنیتی مستقیماً به معترضانی شلیک می‌کنند که در حال پرتاب سنگ هستند. پلیس کرمانشاه مرگ یک مأمور پلیس بر اثر شلیک گلوله در جریان برخوردها را تأیید کرده است.
درعصر۱۵ نوامبر نت‌بلاکس، سازمان غیر دولتی بین‌المللی که قطعی ودیگر محدودیت‌های اینترنت را پیگیری می‌کند، از اختلال عمده و در نهایت قطعی تقریباً کامل اینترنت ایران خبر داد. در ۱۸ نوامبر محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران، تأیید کرد که شورای امنیت ملی ایران دستور به قطع اینترنت داده است. به گفته نت‌بلاکس، در ۱۹ نوامبر اتصال ایران به اینترنت ۴ درصد وضعیت معمول بود. چندین ایرانی خبر از دریافت پیامک‌هایی داده‌اند که ظاهراً ادارات قضایی استان البرز برای هشدار دادن به آنها علیه شرکت در اعتراضات و تهدید آنها با پیگرد قضایی ارسال کرده‌اند.
در ۱۸ نوامبر، خبرگزاری ایرنا خبر داد که نیروهای سپاه پاسداران ۱۵۰ نفر از رهبران اعتراضات در استان البرز را دستگیر کرده‌اند. ایرنا اضافه کرد که « برخی از این افراد اعتراف کردند که توسط افراد آموزش دیده در داخل و خارج از کشور اجیر شده و با دریافت مبالغی اقدام به آتش زدن و تخریب مراکز و اموال عمومی کردند». در همان روز سپاه در بیانیه‌آی اعلام کرد که « عنداللزوم با ادامه هرگونه ناامنی و اقدامات مخل آرامش و آسایش مردم برخورد قاطعانه و انقلابی خواهد کرد».
مقامات همچنین چندین منتقد و فعال را در طی چند روز گذشته بازداشت کرده‌اند. به گفته گروه‌های حقوق بشری داخلی مقامات سها مرتضایی را بازداشت کرده‌اند که فعالی دانشجویی است که در اعتراض به ممنوعیت از تحصیل دست به تحصن زده‌بود. عبدالرضا داوری، فعالی سیاسی نزدیک به رییس‌جمهور سابق محمود احمدی‌نژاد، و سپیده قلیان، فعال حقوق کارگری که اخیراً آزاد شده بود نیز بازداشت شده‌اند. ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌داد که قلیان در اعتراضات شرکت کرده‌است.
طبق معیارهای بین‌المللی حقوق بشر مأموران انتظامی تنها در شرایط بسیار لازم باید از زور استفاده کنند و تنها تا حدی که برای کسب یک هدف پلیسی مشروع لازم باشد. این نیروها تنها باید وقتی از گاز اشک‌آور استفاده کنند که برای پیشگیری از آسیب بدنی بیشتر لازم باشد. درصورت امکان، آنها باید پیش از شلیک هشدار دهند. آنها، مخصوصاً در محیط‌های بسته یا در صورت شلیک از فاصله نزدیک یا درحضور گروه‌های آسیب‌پذیر مثل کودکان، باید اثر احتمالی استفاده از گاز اشک‌آور را مورد بررسی قرار دهند. درجریان اعتراضات خشونت‌بار، کاربرد گاز‌ اشک‌آور باید متناسب با جدیت جرایم باشد، باید در راه هدف انتظامی مشروعی باشد، و باید ترجیحاً درکنار دیگر شیوه‌های غیرمرگبار به کار بسته شود. کاربست تعمدی زور مرگبار تنها درشرایطی مجاز است که برای دفاع از جان افراد کاملاً لازم باشد.
اصول پایه‌ای سازمان ملل درباره استفاده از زور و سلاح‌های گرم توسط مأموران انتظامی مقامات را ملزم می‌کند که از طریق فرایند دادستانی یا اداری مستقلی تمام موارد قتل یا مجروحیت افراد با سلاح گرم مأموران انتظامی را به سرعت گزارش کرده و مورد بررسی قرار دهند.
قطع اینترنت ناقض چندین حق از جمله حق آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات و حق انجمن و تجمع مسالمت‌آمیز است. طبق قانون بین‌المللی حقوق بشر ایران متعهد است که تضمین کند که محدودیت‌های اینترنت مطابق قانون و پاسخی متناسب به نگرانی‌های مشخص امنیتی باشند. مقامات نباید از قطعی‌های گسترده و غیرتبعیض‌آمیز برای محدود کردن جریان اطلاعات یا آسیب‌زدن به توانایی شهروندان در اظهار نظر سیاسی و تجمع آزادانه استفاده کنند.
پیج گفت «مقامات ایران از سر ناتوانی جریان جهانی و داخلی اطلاعات در ایران را قطع می‌کنند به این امید که جهان نگاهش را از سرکوب خشونت‌بارشان بردارد». او اضافه کرد «نهادهای بین‌المللی باید به ایران فشار بیاورند تا فوراً اینترنت را وصل کنند و نقض‌ها را مورد بازرسی قرار دهند».%
برای گزارش‌های دیگر دیده‌بان حقوق بشر درباره ایران لطفاً از این صفحه بازدید کنید:
https://www.hrw.org/middle-east/n-africa/iran
*-برگرفته از ایران امروز http://www.iran-emrooz.net/index.php/news1/81534/

در باره نویسنده / 

امید بایندری

کنشگر و مدافع حقوق بشر

مطالب مرتبط

اطلاعیه ها

  • حکم اعدام توماج صالحی و دیگر زندانیان سیاسی را محکوم می کنیم

    حکم اعدام توماج صالحی و دیگر زندانیان سیاسی را محکوم میکنیم موجی از اعتراضات گسترده‌ ایرانی ها به صدور حکم اعدام برای خواننده معترض توماج صالحی، از جانب دادگاه انقلاب اصفهان به راه افتاده است. هموطنان معترض مان در سراسر جهان با حمایت معترضین جامعه مدنی کشورهای جهان به راه افتادند تا نهادهای مدافع حقوق بشر، دمکراسی و سکولاریزم صدای اعتراض شان…

  • 🛑 اطلاعیه مشترک شورای مدیریت گذار و شورای ملی تصمیم

    با ادای احترام به همه رزمندگان انقلاب پرشکوه “زن، زندگی، آزادی” که این چنین قهرمانانه و فداکارانه در سراسر ایران با نظام جنایت پیشه جمهوری اسلامی نبرد می کنند؛با گرامی داشت یاد عزیز جوانان و همه انسان هایی که در راه رهایی ایران و پاسداشت شأن و حرمت انسانی جان فدا کردند؛و با الهام از…

  • بیانیه ۳تشکل ترکمن صحرایی بمناسبت روز جهانی حقوق بشر ۲۰۲۲

    روز جهانی حقوق بشر نوید بخش دنیایی مبتنی بر آزادی و برابری     دهم دسامبر امسال هفتاد وچهارمین سالگرد روزجهانی حقوق بشر است. سند تاریخی منشور ویا اعلامیه جهانی حقوق بشر بمثابه یک عهد و پیمان بین‌المللی در روز دهم دسامبر سال ۱۹۴۸ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید. ازآن پس این روز بنام روز جهانی حقوق بشر درحافظه تاریخی بشریت برای همیشه…

  • نامه۵ سازمان زنان ملیتهای تحت ستم درایران به۹ سازمان بین المللی

    نامه پنج سازمان زنان ملیت‌های تحت ستم درایران به نه سازمان بین المللی، ازجمله امنستی اینترناسیونال ویونیسف… ازابراز همبستگی شما متشکریم، اما زمان اقدام فوری درایران فرا رسیده است! به: سازمان ملل، یونیسف، عفو بین الملل، سازمان بین المللی کار،ENNHRI  وهرکسی به مدافعان حقوق بشر درایران اهمیت می دهدموضوع :  ازابراز همبستگی شما متشکرم، اما زمان اقدام فوری برای…

  • به حمایت مقاومت کردستان به پیوندیم

    درحمایت از مقامت کردستان ایران به اعتصاب سراسری به پیوندیم تاریخ جنبش‌های سیاسی و اجتماعی ایران خیزش ها و انقلاب هایی را در دل خود جای داده که بنا به شرایط و ویژه گی ها ، بخشی از نواحی و اتنیک های ایران نقشی چشمگیر و تاثیر گذار در شکل گیری روند آن وقایع تاریخی…

  • فراخوان سه ائتلاف سیاسی به مناسبت چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش

    برای چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش پس از جمعه‌ی سیاه و خونین خاش در حالی به چھلمین روز جمعه‌ی سیاه و خونین زاھدان که در ھشتم مھرماه ١۴٠١ اتفاق افتاد نزدیک می‌شویم که رژیم سفاک جمهوری اسلامی جمعه‌ی خونین دیگری را در ١٣ آبان در شهرستان خاش رقم زد که…

  • اطلاعیه‌

    “کؤنگلۆنگ تاپان دۇست یۇلوندا، جان بِرگین”“جان ده در راه دوستی که دل آرامِ توست”“ماغتئمغولئ پئراغئ” همایش بزرگداشت ۲۸۹-مین سالگرد تولد شاعر بزرگ تورکمن، مختومقلی فراغی در “آق توقای”، با هماهنگی استانداری گلستان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و شورای هماهنگی جمعیت‌ها و انجمن‌های ادبی-فرهنگی تورکمنصحرا برگزار می‌گردد. مکان:آق‌توقای- آرامگاهزمان:پنج‌شنبه ۲۹ اردیبهشت، مراسم رسمی…

  • اطلاعیه مشترک دو سازمان فرهنگی وسیاسی ونیز حقوق بشری ترکمن صحرا

    نه به جنگ، پیش بسوی صلح ، تفاهم وهمکاری هرچه گسترده تر جهانیان برای حقوق بشر، آزادی و دمکراسی  رئیس‌جمهور فدراسیون روسیه، برای حل مسایل و مشکلاتی که روسیه در رابطه با اوکراین دارد، راه جنگ را پذیرفته در روز ۲۴فوریه ۲۰۲۲ فرمان اعزام قوای نظامی صادر نمود و دنیا را در وضعیت بیم وهراس…

  • اعتراض مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا بسازمان ملل

    اعتراض سازمان مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا   به برگزیدن جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن در سازمان ملل اخیرا برخلاف انتظار جامعه مدنی جهانی بویژه جامعه مدنی ایران  در رسانه های سراسر جهان اعلام شد جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن درسازمان ملل متحد برگزیده شده است. سوال سازمان  مدافعان حقوق بشر ترکمنصحرا  از مسئولین سازمان…

  • درباره سایت

    در این وب سایت و در شبکه های اجتماعی , مدافعان حقوق بشر تورکمنصحرا به کمک شما عزیزان تلاش می کنیم تا صدای مردمی که از دیرباز مورد ظلم و ستم بوده و هستند رو به گوش جهانیان برسانیم.
    تمام افراد بشر آزاد زاده می شوند و از لحاظ حيثيت و کرامت و حقوق با هم برابرند. همگی دارای عقل و وجدان هستند و بايد با يکديگر با روحيه ای برادرانه رفتار کنند.

    بیشتر از HRDTurkmenSahra کشف کنید

    برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

    ادامه مطلب