خبر

مصاحبه با احمد شهید درباره گزارش وضع حقوق بشر ایران

21

احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد گزارشی بسیار انتقادآمیز از وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر کرد و در آن افزایش شمار اعدام‌ها، نقص نظام قضایی و سرکوب روزنامه‌نگاران، ناراضیان و زنان را محکوم کرد.

بهمن کلباسی خبرنگار ما در نیویورک درباره این گزارش با آقای شهید مصاحبه ای انجام داد.

آقای شهید در این گزارش از توافق هسته ای با ایران استقبال کرده اید. تاثیر آن توافق بر وضعیت حقوق بشر در ایران چه خواهد بود؟

این حرف من دو یا سه دلیل داشت. یکی اینکه آن توافق محصول تعامل سیاسی دولت تازه بود و خوب است که به ثمر رسیده. دیگر اینکه آن توافق می تواند به رفع تحریم ها منجر شود که تاثیری خیلی منفی بر اقتصاد داشته و ما همچنین نگران تاثیر تحریم ها بر جنبه های انساندوستانه هستیم. بنابراین رفع آن نگرانی ها چیزی است که ما از آن استقبال می کنیم.

نکته دیگر اینکه یادآوری می کنیم که صلح، توسعه و حقوق بشر همه به هم مرتبط هستند و نمی توان بدون یکی به دیگری رسید. اما امید من این است که وقتی با ایران تعامل بیشتری صورت گیرد از جمله در زمینه تجارت و تماس با جهان خارج، در آن صورت شاید اولویت های داخلی نسبت به گذشته تغییر کند و شاهد تغییری به سوی رفتار بهتر نسبت به خارج باشیم.

صدای منتقدان را هم شنیدید. کسانی که می گویند که این توافق به تثبیت نیروهای سرکوب در ایران کمک می کند و وضعیت حقوق بشر بدتر هم خواهد شد. پاسخ شما چیست؟

خوب باید در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت به این مسئله نگاه کرد. شاید در میان مدت گفته شود که طرح نگرانی ها در باره ایران کم شود، اما من فکر می کنم که این فرض غلط است چون نگرانی ها درباره حقوق بشر ادامه دارد و ادامه خواهد داشت تا اینکه به آنها رسیدگی شود.

اما تحریم ها قبلا همچنین بر اصلاح طلبان در ایران اثر گذاشته. یعنی کسانی که پیشتاز مطالبات حقوقی بودند و در زمینه حقوق بشر پیشگام بودند، برای آنها مهم بود که با جهان خارج ارتباط داشته باشند، مثلا در جستجوی فرصت های تحصیلی برآیند. اما همه اینها تحت تاثیر تحریم ها قرار گرفت.

در این گزارش همچنین آورده اید که نوع برخورد مقام های ایران قدری با گذشته فرق کرده. تفاوت اصلی این بار کجا بوده؟

یکی این است که آنها اکنون یک دور مذاکرات در مورد یک مسئله مهم با من داشته اند: مساله قاچاق مواد مخدر و اعدام های مربوط به آن. بنابراین من امیدوارم که این نگرش ادامه و گسترش یابد و به من اجازه دسترسی در ارتباط با سایر موارد داده شود. به علاوه من با توجه به دیدار روز گذشته ام با سفیر ایران می توانم بگویم که در ایران یک مناظره داخلی جریان دارد – که در مورد چگونگی برخورد با این کندوکاوهای علنی یکصدا نیست – اما عناصری هستند که فکر می کنند تعامل به نفع آنهاست.

آیا هیچ امیدی هست که اجازه سفر شما به ایران را بدهند؟

فکر نمی کنم امکان بازدید من در آینده نزدیک از ایران وجود داشته باشد. اما فکر می کنم بحث درباره بهترین راه انجام این کار ادامه خواهد یافت. من فکر می کنم مقام های ایران بیش از پیش تشخیص خواهند داد که به نفع آنهاست که من به این کشور بروم. اگر آنها الان ناراحت هستند که گزارش من به اندازه کافی دیدگاه آنها را منعکس نمی کند دلیلش این است که آنها به اندازه کافی با من تعامل ندارند.

در این گزارش این تصویر کلی را به دست می دهید که وضعیت حقوق بشر بهتر نشده و در مواردی حتی بدتر شده. پاسخ شما به کسانی که می گویند ایجاد پست گزارشگر ویژه تاثیری نداشته چیست؟

من می گویم که گزارش های من در این ۴ سال و نیم، به کسانی که صدایشان به گوش کسی نمی رسد فرصت حرف زدن داده،‌ نگرانی ها و موارد نقض حقوق بشر در ایران را مستند کرده، و باعث ایجاد فضای بحث در داخل ایران شده. بدون این گزارش ها به عهده ایرانی ها خواهد بود که نگرانی هایشان را به روشنی بیان کنند و وقتی چنین کنند احتمالش زیاد است که با اتهام تبلیغ علیه نظام یا اتهامات امنیتی دیگر روبرو شوند.

به علاوه اکنون در سطح بین المللی آگاهی بیشتری نسبت آنچه در ایران می گذرد وجود دارد. وقتی از این مسائل صحبت می شود تغییراتی به دنبال می آید. بدون شک سکوت راه حل نیست. وقتی مشکلاتی در یک کشور وجود دارد باید به طور علنی در مورد آنها صحبت کرد.

بی بی سی فارسی

در باره نویسنده / 

امید بایندری

کنشگر و مدافع حقوق بشر

مطالب مرتبط

اطلاعیه ها

  • حکم اعدام توماج صالحی و دیگر زندانیان سیاسی را محکوم می کنیم

    حکم اعدام توماج صالحی و دیگر زندانیان سیاسی را محکوم میکنیم موجی از اعتراضات گسترده‌ ایرانی ها به صدور حکم اعدام برای خواننده معترض توماج صالحی، از جانب دادگاه انقلاب اصفهان به راه افتاده است. هموطنان معترض مان در سراسر جهان با حمایت معترضین جامعه مدنی کشورهای جهان به راه افتادند تا نهادهای مدافع حقوق بشر، دمکراسی و سکولاریزم صدای اعتراض شان…

  • 🛑 اطلاعیه مشترک شورای مدیریت گذار و شورای ملی تصمیم

    با ادای احترام به همه رزمندگان انقلاب پرشکوه “زن، زندگی، آزادی” که این چنین قهرمانانه و فداکارانه در سراسر ایران با نظام جنایت پیشه جمهوری اسلامی نبرد می کنند؛با گرامی داشت یاد عزیز جوانان و همه انسان هایی که در راه رهایی ایران و پاسداشت شأن و حرمت انسانی جان فدا کردند؛و با الهام از…

  • بیانیه ۳تشکل ترکمن صحرایی بمناسبت روز جهانی حقوق بشر ۲۰۲۲

    روز جهانی حقوق بشر نوید بخش دنیایی مبتنی بر آزادی و برابری     دهم دسامبر امسال هفتاد وچهارمین سالگرد روزجهانی حقوق بشر است. سند تاریخی منشور ویا اعلامیه جهانی حقوق بشر بمثابه یک عهد و پیمان بین‌المللی در روز دهم دسامبر سال ۱۹۴۸ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید. ازآن پس این روز بنام روز جهانی حقوق بشر درحافظه تاریخی بشریت برای همیشه…

  • نامه۵ سازمان زنان ملیتهای تحت ستم درایران به۹ سازمان بین المللی

    نامه پنج سازمان زنان ملیت‌های تحت ستم درایران به نه سازمان بین المللی، ازجمله امنستی اینترناسیونال ویونیسف… ازابراز همبستگی شما متشکریم، اما زمان اقدام فوری درایران فرا رسیده است! به: سازمان ملل، یونیسف، عفو بین الملل، سازمان بین المللی کار،ENNHRI  وهرکسی به مدافعان حقوق بشر درایران اهمیت می دهدموضوع :  ازابراز همبستگی شما متشکرم، اما زمان اقدام فوری برای…

  • به حمایت مقاومت کردستان به پیوندیم

    درحمایت از مقامت کردستان ایران به اعتصاب سراسری به پیوندیم تاریخ جنبش‌های سیاسی و اجتماعی ایران خیزش ها و انقلاب هایی را در دل خود جای داده که بنا به شرایط و ویژه گی ها ، بخشی از نواحی و اتنیک های ایران نقشی چشمگیر و تاثیر گذار در شکل گیری روند آن وقایع تاریخی…

  • فراخوان سه ائتلاف سیاسی به مناسبت چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش

    برای چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش پس از جمعه‌ی سیاه و خونین خاش در حالی به چھلمین روز جمعه‌ی سیاه و خونین زاھدان که در ھشتم مھرماه ١۴٠١ اتفاق افتاد نزدیک می‌شویم که رژیم سفاک جمهوری اسلامی جمعه‌ی خونین دیگری را در ١٣ آبان در شهرستان خاش رقم زد که…

  • اطلاعیه‌

    “کؤنگلۆنگ تاپان دۇست یۇلوندا، جان بِرگین”“جان ده در راه دوستی که دل آرامِ توست”“ماغتئمغولئ پئراغئ” همایش بزرگداشت ۲۸۹-مین سالگرد تولد شاعر بزرگ تورکمن، مختومقلی فراغی در “آق توقای”، با هماهنگی استانداری گلستان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و شورای هماهنگی جمعیت‌ها و انجمن‌های ادبی-فرهنگی تورکمنصحرا برگزار می‌گردد. مکان:آق‌توقای- آرامگاهزمان:پنج‌شنبه ۲۹ اردیبهشت، مراسم رسمی…

  • اطلاعیه مشترک دو سازمان فرهنگی وسیاسی ونیز حقوق بشری ترکمن صحرا

    نه به جنگ، پیش بسوی صلح ، تفاهم وهمکاری هرچه گسترده تر جهانیان برای حقوق بشر، آزادی و دمکراسی  رئیس‌جمهور فدراسیون روسیه، برای حل مسایل و مشکلاتی که روسیه در رابطه با اوکراین دارد، راه جنگ را پذیرفته در روز ۲۴فوریه ۲۰۲۲ فرمان اعزام قوای نظامی صادر نمود و دنیا را در وضعیت بیم وهراس…

  • اعتراض مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا بسازمان ملل

    اعتراض سازمان مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا   به برگزیدن جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن در سازمان ملل اخیرا برخلاف انتظار جامعه مدنی جهانی بویژه جامعه مدنی ایران  در رسانه های سراسر جهان اعلام شد جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن درسازمان ملل متحد برگزیده شده است. سوال سازمان  مدافعان حقوق بشر ترکمنصحرا  از مسئولین سازمان…

  • درباره سایت

    در این وب سایت و در شبکه های اجتماعی , مدافعان حقوق بشر تورکمنصحرا به کمک شما عزیزان تلاش می کنیم تا صدای مردمی که از دیرباز مورد ظلم و ستم بوده و هستند رو به گوش جهانیان برسانیم.
    تمام افراد بشر آزاد زاده می شوند و از لحاظ حيثيت و کرامت و حقوق با هم برابرند. همگی دارای عقل و وجدان هستند و بايد با يکديگر با روحيه ای برادرانه رفتار کنند.

    بیشتر از HRDTurkmenSahra کشف کنید

    برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

    ادامه مطلب